Magdalena Chorzewska

Psiholog, CBT Psihoterapevt, trener osebnega razvoja

 

Ideja, da se beli šum vgradi v medveda je pravzaprav zelo dobra. Novorojenčki ter dojenčki potrebujejo predvsem varnost in mir. Šum, ki mu bojo lahko prisluhnili, jim bo omogočil mirno zaspati. Razlog temu, je zvok, ki ga otrok pozna že iz maminega trebuha, prav ta zvok pa odpravlja tudi prevelike zvočne dražljaje iz okolja. Vsi mladi starši skrbijo za to, da se njihovi malčki, kar najbolje počutijo, vendar pa še ne prepoznajo razloga za jok: kolike, lakota, bolečina…?

 

Beli šum v ljubki igrači, lahko prinese olajšanje in daje občutek udobja. Poleg tega nežen šum ne pomirja samo dojenčkov in majhnih otrok, temveč tudi starše, ki so največkrat neprespani in pod stresom. Vpliva tudi na sposobnost koncentracije pri starejših otrocih in umiri tiste, ki trpijo zaradi hiperkinetičnih motenj. Priporočam myHummy izdelke, ne samo kot psiholog, predvsem kot mati otrok.

Karolina Mossakowska

Babica, predavatelj predporodne priprave

 

V 9 mesecih nosečnosti otrok ne sliši razločnih zvokov (ovira so trebuh in vsa tkiva). Po rojstvu novorojenček doživi šok, ki ga lahko primerjamo s srčnim napadom (akutna izpostavljenost svetlobi, suho okolje, sposobnost premikanja celega telesa, jasni zvoki). Po mnenju dr. Harveya Karpa (ameriški pediater), so prvi trije meseci življenja dojenčka podobni četrtemu trimesečju nosečnosti. V tem času bi morali naši mali veliki sreči zagotoviti okolje z veliko šumi, topline, ljubkovanja in zadušeno svetlobo, tako da kar najbolje ustvarimo okolje, podobno tistemu, kjer je otrok živel 9 mesecev.

 

Zvok belega šuma (podoben zvoku sušilca za lase) spominja dojenčke na zvoke, ki so jih slišali v maternici svoje mame. Ta zvok jih umiri, daje občutek varnosti in ustvarja vtis navzočnosti mame. Zvok je varen za ušesa majhnega dojenčka in se lahko uporablja od prvega dne otrokovega življenja.

dr Harvey Karp

Svetovno znani pediater, specialist za razvoj otrok

 

Izkušnje kažejo, da večina dojenčkov najbolje prenese poseben zvok belega šuma. To je zvok, ki je precej podoben zvokom v maternici. Izbira pravega belega šuma, je ključnega pomena za boljše spanje, bodisi dnevnih počitkov, bodisi nočnega spanja, vse od prvega pa do prvega rojstnega dne… in še veliko dlje. Beli šum je nujno potreben, če želite da bo vaš otrok mirneje zaspal in tudi veliko bolje spal.

Privoščite vašemu dojenčku miren spanec.